Cukinia zapiekana z kaszą Kuskus i serkiem typu Fromage

  • Napisane 26 października 2015 o 15:59
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

cukinia 3Składniki:
- kasza Kuskus Halina- 1 opakowanie
- pieczarki- ok 8 sztuk
- cukinia- 4 sztuki
- cebula- 1 sztuka
- natka pietruszki
- czosnek- 2 ząbki
- papryka czerwona- 1 sztuka
- serek typu Fromage (ja użyłam tego z pieprzem)- 2 sztuki
- kostka rosołowa- 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
DSC_0996Wykonanie:
Kostkę rozpuścić we wrzątku, następnie zalać nią kaszę Kuskus, taką ilością by tworzyła konsystencję papki. Pieczarki pokroić, podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Pieczarki z cebulą i czosnkiem zblendować. Posolić, popieprzyć. Do zaparzonej wg instrukcji kaszy dodać drobno pokrojoną paprykę i natkę. Pomieszać z pieczarkami.
Cukinie przekroić na połówki, z każdej wydrążyć środek.  Na każdą połówkę nakładać przygotowane nadzienie, a na nie pokruszony serek Fromage.
cukiniacukinia 1
Zapiekać ok 20 min, do zrumienienia serka i zmięknięcia cukinii w temp ok 180 st C.
cukinia 3Podawać z dowolnymi sosami. Smacznego !!!

Dodaj komentarz


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×